2009. november 25., szerda

szülinapi parfé


sikerült meggyőzni édesanyámat hogy szülinapomra valami olyan torta legyen - ha már mindenképpen ünnepelni kell - amit én is szívesen megeszem. persze azért segédkeznem kellet a dologban, így nem volt meglepetés, de így is nagyon örültem neki. hihetetlenül finom lett!!
a receptet Gittától nyúltam, de a mennyiségeken kicsit változtatni kellett hogy egy normál (26 cm) csatos tortaformát megtöltsön..
közzéteszem ezt a verziót, ami ráadásul (véletlenül) időtakarékosra is sikerült: a trükk az volt hogy Gittával ellentétben eleve fagyasztott gyümölcsöket használtunk, így nem kellett megvárni amíg egyenként megfagynak a rétegek. ettől valószínűleg puhább is lett, mert így nem fagynak össze a jégkristályok. (valójában csak az eper volt fagyasztott, lévén hogy nincs éppen eperszezon így ez igazából a véletlen és a sietség műve, de legközelebb a babánt is előre le fogom fagyasztani.. vagy a bármilyen más gyümölcsöt amit majd használok)

tortaalap:
15 magozott datolya
7 ek csíráztatott hajdina
1 marék kesudió
fahéj (ez nagyon jót tett neki!)
ezeket aprítóban összedolgoztuk, picit jó ha darabos marad. lehet akár többet is csinálni hogy vastagabb legyen a réteg.. mert nagyon finom

epres krém:
2x 400 gr fagyasztott eper
2x 1 ek méz
esetleg pici citromlé

banános krém:
2x 3 banán (legközelebb ezt is előre lefagyasztom)
2x 2 ek méz
kb 2x 1ek kesudió
vanilia

a krémeket összedolgoztuk az aprítóban és eper-banán-eper-banán rétegeket kentünk az alapra. (azért írtam 2x a menniységeket, mert egyszerre a fele fért az aprítóba így aztán egy-egy réteg krémet csináltunk sorban egymás után, alaposan kikotorva az edényt hogy ne színezzék össze egymást) nagyon gyorsan elkészült és tényleg naaagyon finom!! köszi Gitta, köszi mama!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése