2009. augusztus 22., szombat
hajdinakása máköntettel
két éve kísérletezgetek csíráztatással, de a hajdina még nem jutott eszembe. a lucerna, a napraforgó és a retek bevált, viszonylag jól bírják a strapát és finomak is. a hajdina viszont.. egyszerűen tarolt! egy nap alatt mindenféle különösebb pesztrálás nélkül kicsírázik, finom és rengetegféleképpen használható. tökéletes.
hozzávalók:
1 bögre hajdina
1 alma
mák
méz
aszaltszilva beáztatva és összeturmixolva
bio narancsolaj vagy narancshéj
egy bögre hajdinát beáztattam egy órára. csíráztatótálba tettem és néha leöblítettem - nyálkás valami oldódik ki belőle, ami nagyon praktikus, mert nem szárad ki. egy nap után már fogyasztható. egy keveset félretettem, a többit összeturmixoltam egy almával. a máköntethez finomra daráltam a mákot, összekevertem egy kicsi mézzel, pár csepp narancsolajjal, aszaltszilvalekvárral és egy kis vízzel. a kása tetejére öntöttem, megszórtam az egészben hagyott hajdinával és kész is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Narancsolajat hol lehet venni? Én csak azt a fajtát ismerem, ami nem ehető :o)
VálaszTörlésKöszi!
én a szabolcska mihály utcában vettem. ugyan a holdboltban, ami kozmetikumokat árul, nem a mellette levő bioboltban.. de ha nem vegyszeres akkor ehető. citromolajat is tartok itthon, nagyon kevés kell belőlük és bármikor kéznél van, nemúgy mint a bionarancs/citom.
VálaszTörlésKöszi, ez azt jelenti, hogy a 100% narancsolaj tartalmú pl ehető? Bocs, csak ezt eddig még senki sem tudta nekem tutira megmondani! :o)
VálaszTörlésnem hosszas kutatásokra alapoztam ugyan a véleményemet tehát nem szentírás. de ha belegondolsz mit eszel amikor narancshéjat reszelsz az ételbe.. nem 100% narancsot? :) azt hiszem különben, a töménységük miatt mondják az illóolajakra hogy nem ehetők. de ha csöppentesz pár cseppet egy süteménybe, vagy masszázshoz olajba kevered, már nem irritál.
VálaszTörlés