2010. szeptember 2., csütörtök

krékerek cukkinivel


ez a kréker abból az apropóból született, hogy sürgősgősen kezdenem kellett valamit a kertünkben gigantikusra nőtt cukkinivel. a kistestvérét bevágtam ebédre spagettiformában (az sem volt olyan kicsi), gazpacho öntettel, de ez akkora volt, hogy egyedül napokig ehettem volna, és a családban senki nem tartott rá igényt - pedig ha tudnák..! nem akartam, hogy tönkremenjen, hát csináltam belőle krékert.


és ha már itt tartok, jöjjön két korábban készült kréker is. nem vagyok nagy krékerpusztító, ezért készíteni sem nagyon szoktam, de most valahogy így alakult.

cukkinikréker:
a gigantikus cukkini leturmixolva (kivételesen hámozva) kb egy fél citrom levével, pici sóval, 1-2 marék kesudióval és/vagy mandulaliszttel. 2 tálcányi vákony kréker lett belőle.

fűszeres cukkinis-mandulás kréker:
kb fele-fele arányban volt benne mandula és cukkini, kevés sóval és zöldfűszerekkel (kakukkfű és rozmaring). sűrű krém lett belőle, amit vékonyan kentem el az aszaló lapján.


paradicsomos-mandulás kréker:
itt nagyjából 3:1 arányban használtam paradicsomot és mandulát az alaphoz, pici sóval. csak a tetejét szórtam meg bazsalikommal.




4 megjegyzés:

  1. és étvàgygerjesztoek! Trikolor kréker.

    VálaszTörlés
  2. Évi, ez nagyon jól jött most nekem, mert engem is vár egy óriás cukkíni itt a konyhában, hogy kezdjek vele valamit. Köszi!

    VálaszTörlés
  3. örülök :)
    elképesztőek ezek a hatalmas cukkinik nem? kiskoromból is emlékszem, amikor még a telken volt veteményesünk, h mekkorák nőttek :)
    és ugyanolyan zsenge volt, mint a kicsik. csak a magok voltak benne nagyobbak, és a picit szivacsos volt a belseje, mint egy rendes érett tökfélének.
    és az is meglepett, hogy bár mindig frissen vásárolok a biopiacon, így, hogy a kertből rögtön ment a tányéromba, teljesen más volt! az állaga volt főleg összehasonlíthatatlan, és a nagy is ugyanolyan volt.

    VálaszTörlés