2010. január 30., szombat

cukkinileves


igezán természetközeli élményben van részem az utóbbi időben: azzal szembesültem, nem nagyon találok mit enni (mintha valami őzike lennék.. :) ez persze kicsit túlzás, de valóban megfordult a fejemben, vajh most mit is egyek, ha már a gabonaféléket is kilőttem? mert a primőrzöldség sem tűnik vonzó megoldásnak, sem a csírák mértéktelen fogyasztása. megpróbálok valamennyire a "téli" zöldségekre korlátozódni, több tárolható gyökérfélét, magvat enni, de ezt előbb utóbb megelégeli az ember, így az én kosaramba is kerül saláta (ebből tényleg szigorúan csak biót érdemes venni ha az ember nem vegyszerbombát szán a tányérjára), cukkini, uborka, és még a messzi a tájakról érkező társaik is: avokádó, banán, néha mangó is. a brokkoliról egyszer azt olvastam hogy ilyenkor is van szezonja (amit elég érdekes elképzelni a hó alatt) de talán mégis jobban bírja mint a paradicsom és a paprika..
a reggeli zöld turmixba való leveleket is egyre nehezebb beszerezni, és arról sem vagyok teljesen meggyőződve hogy ez ilyenkor tényleg szükséges/természetes.. de azért ma is vettem mángoldot, tyúkhúrt és spenótot. talán jövő héttől tartok egy kis szünetet (?)

sem a cukkini, sem az avokádó nem éppen téli, de azért nagyon finom leves készülhet belőle :)

hozzávalók:
1 közepes cukkini
1 avokádó
citromlé (bőven)
víz

magvak

a cukkinini húsának egy részét (héja nélkül, ahol nincsenek még magok) apró kockákra vágtam, félretettem. a többit a héjával és az avokádó belével együtt sóval, citrommal és vízzel leturmixoltam. tálalás után megszórtam cukkinikockákkal és kevés fenyőmaggal, tört mandulával. mmm

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól megfogalmaztad az egész éves 100%-os nyers étkezéssel kapcsolatos egyik hatalmas kérdőjelemet! Mármint, ha abból indulunk ki, hogy igyekezzünk az éghajlatunk, földrajzi adottságaink szerinti étkezést, vagy legalább alapanyagokat fogyasztani, ne a messziről szállított, vagy agyonvegyszerezett primőröket, fóliásokat, akkor a téli kizárólagos nyers étkezés nálunk Magyarországon jelenleg nem igazán kivitelezhető (szerintem). Ezzel együtt én is nagyon kívánom most már a nyerset, sőt a gyümölcsökből túl is lépek időnként az almán, és a zöldségeknél is néha kitérek a szezonon kívüliekre, de megpróbálom kerülni az állandó, folyamatos fogyasztásukat...

    VálaszTörlés
  2. :) akár aggódhatnék is emiatt, de ha belegondolok mennyi mindenen (és hány égtájon) ment keresztül az emberiség azóta hogy lejöttünk a fákról, az "eredeti" táplálkozás után kutatni elég értelmetlennek tűnik. én azért mégis inkább a nyerssel szimpatizálok, és már annak is nagyon örülök ha csak a mangó meg a saláta a "bűnözés" :) aztán ha ez már természetes, lehet tovább fejlődni. és talán nem a végére hanem az elejére kellett volna írnom: ez az egész tulajdonképpen mellékes.
    áhh, azt hiszem már nagyon érik hogy kiírjam magamból a témáról felhalmozott gondolatokat..

    VálaszTörlés