2009. december 6., vasárnap

indiai cukkinipalacsinta














nem tudom az indiai jelzőhöz mit szólnának indiában, de ha nem is autentikus azért van benne valami india (egy kevés eredeti, indiából kapott garam masala biztosan).
a sós aszalt palacsintalap első próbálkozás és talán csiszolgatom még egy kicsit, de alapjában véve jó lett. hajszálvékony, könnyű, mutatós. ki fogom próbálni álánátúr és más fűszerezéssel is..

hozzávalók:
kb 0.5 kg cukkini
3 ek olivaolaj
1.5 ek citromlé
csipet garam masala
1 tk só
5 ek lenmag őrölve

ezeket a lenmagliszt kivételével összeturmixoltam (a cukkinit nem hámoztam le, sőt egy adag cukkinirizsből maradt héjat is beletettem ugyanis sajnálom kidobni. és nemcsak spórolásiból: a zöldekben rengeteg jó dolog van, ma már a sárgarépa és a zeller levelét is felhasználom). masalából több is mehet, én nem szeretem a csípőset ezért voltam vele óvatos. a végén adtam hozzá a lenmagot, ettől szépen besűrűsödött a massza. tapadásmentes lapra terítettem és megaszaltam, ez az adag két tálcára elég.

a töltelék abszolút hasraütéses és 'lássuk mi van a hűtőben' alapon készült, ennek ellenére jó lett. egy indiai étteremben ettem egyszer egy sós-édes-fűszeres töltött krumplit, azóta emlegetem és valami ahhoz hasonlót szerettem volna kreálni. volt benne kesudió, kandírozott gyümölcsök és talán római kömény (és gondolom más is.. de nem sikerült kideríteni)

4 közepes csicsóka
egy marék kesudió
3-4 tk tahina (szezámkrém)

1-2 tk római kömény
csipet fahéj
pár csepp citromlé
egy marék mazsola

a csicsókát meghámoztam, összeturmixoltam a kesudióval. ízesítettem a tahinával és a többivel - kóstolgatva, a pontos mennyiségeket a fene tudja. alaposan összeturmixoltam az egészet és a végén hozzáadtam a mazsolát. ezutóbbit érdemes előre beáztatni vagy hagyni a krémben állni hogy megpuhuljon.

a lapokat 4felé vágtam, (2 db 31x36-os lapom lett) a krém a felére tehát 2 palacsintára volt elég. érdemes úgy töteni hogy a kölső réteg duplán maradjon, így nem ázik el a "tészta" és nem esik szét. érdemes egy félórát pihentetni hogy megpuhuljon, összeálljon.

8 megjegyzés:

  1. Ez az egész nagyon jól hangzik! Én is régóta vágyom egy aszalóra, hozzád hasonló okokból vaciláltam. De Karácsonyra véletlenül pont megleptek minket, örültünk, de sajnos pont a kevésbé jó típussal. Ehhez is van egy műanyag lap, amelyen lehet masszákból is aszalni. Kipróbáltam már egy céklás krékert, nagyon jó lett. (Hamarosan rajta lesz az extraszuz.blogspot.com-on. Csak azt nem értem, az 5 tálcához miért csak 1 ilyen lapot adtak. Majd kitalálok valamit.
    Köszi az ötletet, valami hasonlót mindenképpen kipróbálok én is.
    Norka

    VálaszTörlés
  2. szia! én a corában vettem tapadásmentes lapot, méretre lehet vágni szóval biztosan a tiédbe is jó. milyen aszalód van?
    é

    VálaszTörlés
  3. Hauser:(
    Erősen gondolkodom, azon, hogy túladok rajta a tesz-veszen, és beruházok egy komolyabbra. Most, hogy kicsit belemerültem a blog olvasásba, nagy lendületet nyertem, hogy belevessem magam, a nyers étkezésbe.

    VálaszTörlés
  4. alulról fújós?
    ha tudod használni és még lapokat is tudsz aszalni, szerintem ráérsz az új beruházással. különben én nem használom nagyon sokat az aszalót, nem biztos hogy nagyon jó ha kivonjuk mindenbôl a vizet.. én inkább csak játszom vele. hétköznap főleg saláta és egyszerû nyers zöldségfélék vannak az étlapon.
    de ha mégis szeretnél egy másik gépet, és az enyém is tetszik, akár mi is válljuk a prototípus (tetszôleges méretû) reprodukálását, kevesebbért mint az excalibur..
    jövő varásnap nálam lesz a nyers potluck ott megnézheted, de ettől függetlenül is szeretettel várunk, megkóstolhatsz mindenféle nyers finomságokat :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kedves vagy! Köszönöm a meghívást! Épp tegnap olvastam az eseményről, és az járt az eszemben, hogy milyen jó is lenne részt venni egy ilyenen. De a jövő hétvége sajnos nem aktuális, jóga workshop-on leszek szombat, vasárnap. Milyen időközönként szoktatok ilyet szervezni? A legközelebbire úgy készülnék, hogy ráérjek.

    VálaszTörlés
  6. minden hónapban van potluck. a december az ünnepek miatt maradt ki, gondolom februárban 13/14-én esetleg 20/21-én lesz esedékes.

    VálaszTörlés
  7. Honnan értesülhetek majd?
    Apropó... Egy kalappal!

    VálaszTörlés
  8. figyeld Gitta blogját, vagy írj neki egy mailt és neked is fog küldeni meghívót a következőre!
    http://gittarawfood.blogspot.com/

    VálaszTörlés