2010. július 7., szerda

mai vacsorám..



















leülni a földre egy nagy fej salátával és egy fél dinnyével.. mennyország! levélbe csomagolt kis falatkák, csöpögő dinnyelé: ott vagyok, ahol lennem kell.
nem tudom leírni, teljesen banális. élőnek érzem magam.

ettetek gyerekkorotokban meztelenül, kézzel-lábbal-harapdálva görögdinnyét a kertben? úgy hogy a lábujjatokig csorgott le a dinnyelé? na ez az.
tudjátok, milyen érzés évekig reménytelenül harcolni a manipulált, vegyszerezett, tisztított, finomított, ízesített, tartósított, sütött-főzőtt-szárított, csomagolt, szállított, tárolt (...) élelmiszerek ellen? és egy gondolattal eltörölni a háborút? na ez az.
elválaszthatatlan egységet érezni a természettel? hát ez az.

minden flanc és csicsa nélkül.. de annál nagyobb hálával.

8 megjegyzés:

  1. a Dinnyerol ugy tartjak, hogy az szalad at leghamarabb az emesztorendszeren az osszes gyumolcs kozott, ezert meg a gyumolcssalataba sem ajanljak, mert nagyon hamar erjedesnek indul a belekben, tehat magaban, minden nelkul a legjobban elvezheto :-)
    anz

    VálaszTörlés
  2. igen, jól tudod. ez talán a görögdinnyére még igazabb , de zöldekkel minden gyümi nyugodtan kombinálható. pláne, ha az ember rendesen megrágja. először nekem is a tiedhez hasonló fenntartásaim voltak, de győzött a tapasztalat: így sokkal komplettebb, egészebb a gyümölcsmenü! ha csak gyümit eszel, mindig úgy fogod érezni, hogy valami még hiányzik. jó esetben megvárod, hogy lemenjen a dinnye és utána eszel valami "tartalmasabbat". így viszont pár perc múlva már nincs tele a hasad, mégsem leszel éhes. mióta sok zöldet eszem a gyümikkel, egyáltalán nem hiányzik sem a kenyér, sem semmi más. és energikus vagyok, friss, állandóan tiszta az agyam, nem vagyok ideges, huhh, tudnám még sorolni! :) engem is meglep, mennyire más érzés így létezni (pedig előtte sem volt semmi bajom)

    a gyümölcssalátára visszatérve: eleve nem ajánlott túlzottan, egyszerre legjobb egyféle gyümit enni. én ritkán keverek kettőnél többet - kivéve a csicsás desszerteket, de ott is az egyszerűségre törekszem. és persze az nem mindennapos kaja.

    néha szégyellem is egy kicsit, hogy ilyen puritán vagyok, semmi fűszer, semmi ízesítés, sokszor még az összeállítással sem bajlódom, csak eszem a gyümölcsöt/zöldséget, ahogy van, ld a bejegyzés fotója. de őszintén szólva ez esik a legjobban :)

    VálaszTörlés
  3. Minek elvenni az etelek izet, nem igaz?!?
    anz

    VálaszTörlés
  4. hát, valami olyasmi :) mindig az van, h elkezdem csinálni, elhatározom h most fűszerezek, kombinálok.. aztán megkóstolom magában és csak nem tudom tovább kutyulni! :D

    VálaszTörlés
  5. Emiatt nehogy már szégyenld magad! Én is így eszem a hétköznapokban, sokszor még össze sem vágom a zöldséget, csak harapom, és élvezem a rágást és az ízeket.

    VálaszTörlés
  6. persze nem. csak olyan hülye dolog.. :) mert az ember hajlamos azt hinni, hogy attól lesz valami RENDES étel, hogy legalább hasonlít valami hagyományosra/megszokottra v épp különlegesre. meg hogy el kell KÉSZÍTENI.

    szerintem a legcsodálatosabb és legfinomabb étel az, amit a természet készít..

    de az ilyen szélsőséges dolgok inkáb elriasztják az embereket, semmit hogy vonzzák/kiváncsivá tegyék.
    pedig ugye nekem sem célom az elriasztás. Gitta pl nagyon jól csinálja, guszták, és a hétköznapi embernek is elfogadhatóak, ízletesek, ételszerűek az ételei.. de én már rég nem tudok ilyesmiket enni, sőt kóstolni, készíteni sem!!
    pedig édesanyám mondta a múltkor, h csinálhatnék nekik egy kóstolót, telerakhatnám az asztalt mindenféle nyers finomsággal, mert a potluckon is milyen jól nézetk ki. dehát amit én csinálok fűszerek, ráadásul só nélkül.. hát az tuti nem csinál nekik kedvet!! :(

    VálaszTörlés
  7. ezt most annyira jó volt olvasni. Páran támadtak mostanában a vegaságom miatt és egyszerűen próbáltam elmagyarázni nekik hogy mit is élek át, de nem sikerült ilyen jól!!!! Nagyon boldog lettem!

    VálaszTörlés