2009. december 13., vasárnap

saláták



















beleestem abba a hibába hogy mindenféle ételkölteményeket meg édességeket pakolok ide és az egyszerű - persze talán nem túl érdekes - hétköznapok rejtve maradnak..

az efféle saláták például:
fél fej lollo saláta
napraforgócsíra
mézes tahina öntet

a tegnapi salátámba brokkoli szára is került, máskor uborka, cukkini, zellezszár, lila lollo vagy tölgylevél saláta, petrezselyem.. ami épp van itthon. öntetnek néha csak pár csepp citromlevet, pici sót, ritkán tök- vagy lenmagolajat használok.

spenótos körteturmix

nem tudom lenne-e értelme befotózni még egy zöld turmixot, de momentán idôt sem találnék rá. hogy mégse felejtôdjön el a mai: 2 körte, sok spenót, negyed citrom (kikanalazva).

2009. december 7., hétfő

zserbó



















néha igencsak sajnálom egy-két remek régi receptemet, ilyen volt a reform zserbó is. azért csak volt, mert ez sokkal finomabb!! a tésztáján még lehet fonomítnai: így egy kicsit gyümölcsös amitől még nem teljesen zserbós, de a töltelék és a máz minden kétséget kizáróan telitalálat.

a tészta egyelőre a szokásos alma-banán lap, "zserbósabb" változat később

a krém (egy 4 felé vágott lap megtöltéséhez):
nagy marék áztatott dió
5-6 szem aszalt sárgabarack beáztatva, levével együtt*
esetleg kevés víz

a máz:
kókuszvaj
méz
kakaópor

a diót és a beáztatott sárgabarackot összeturmixoltam, megtöltöttem vele a lapokat. a kókuszvajat megolvasztottam: meleg vizet engedtem a mosogatóba, ebbe állítottam a keverőtálat. hozzákevertem nagyjából ugyanannyi mézet (nem lesz homogén de nem árt minél jobban összekutyulni) ebbe kevertem annyi kakaóport hogy jól kenhető krém legyen a végeredmény. a legjobb végig meleg vizes fürdőben kavarászni akkor szép sima lesz és könnyebb vele dolgozni.
egy éjszakát hagytam pihenni hogy a lapok megpuhuljanak azután szeleteltem.

* aszalt sárgabarackból érdemes biot venni, teljesen más az íze (én a hagyományos narancssárgát nem is szeretem)


avokádós uborkasaláta

kép nélkül mert nem valami fotogén.. de annál finomabb. most ő a sztár!

hozzávalók:
egy közepes uborka
egy avokádó
cirtomlé


az uborkát lereszeltem (lehet kicsi vagy nagylyukú reszelőn is) rákanalaztam az avokádót. megsóztam, rácsavartam majdnem egy fél citrom levét.. és ennyi. valószínűleg turmixolva, krémnek sem lenne rossz.

cukkinipalacsinta no2


ugyanaz a tészta feltekerés előtt avokádóval, aszalt paradicsommal megrakva. pici citromlé és só került még rá. legközelebb natúr tésztát gyártok - bár most sem dominál benne a masala de ha semleges, jobban variálható.. nem mindegy mert egyszerre praktikus legalább ekkora adagot készíteni és elraktározni. a végeredmény reményeim szerint valami hasonló lesz mint a valódi palacsinta: édessel, sóssal, bármivel lehet tölteni vagy pitaféleként használni.
az aszalással kapcsoltaban pedig nem árt tudni, a szervezetnek sokkal könnyebb dolga van az eredeti állapotú étkekkel ezért érdemes az aszalt ínyencségeket csak kiegészítésként enni.. a legutóbbi 3 palacsinta például érezhetően nehezebb ebédnek bizonyult egy salátánál.

2009. december 6., vasárnap

indiai cukkinipalacsinta














nem tudom az indiai jelzőhöz mit szólnának indiában, de ha nem is autentikus azért van benne valami india (egy kevés eredeti, indiából kapott garam masala biztosan).
a sós aszalt palacsintalap első próbálkozás és talán csiszolgatom még egy kicsit, de alapjában véve jó lett. hajszálvékony, könnyű, mutatós. ki fogom próbálni álánátúr és más fűszerezéssel is..

hozzávalók:
kb 0.5 kg cukkini
3 ek olivaolaj
1.5 ek citromlé
csipet garam masala
1 tk só
5 ek lenmag őrölve

ezeket a lenmagliszt kivételével összeturmixoltam (a cukkinit nem hámoztam le, sőt egy adag cukkinirizsből maradt héjat is beletettem ugyanis sajnálom kidobni. és nemcsak spórolásiból: a zöldekben rengeteg jó dolog van, ma már a sárgarépa és a zeller levelét is felhasználom). masalából több is mehet, én nem szeretem a csípőset ezért voltam vele óvatos. a végén adtam hozzá a lenmagot, ettől szépen besűrűsödött a massza. tapadásmentes lapra terítettem és megaszaltam, ez az adag két tálcára elég.

a töltelék abszolút hasraütéses és 'lássuk mi van a hűtőben' alapon készült, ennek ellenére jó lett. egy indiai étteremben ettem egyszer egy sós-édes-fűszeres töltött krumplit, azóta emlegetem és valami ahhoz hasonlót szerettem volna kreálni. volt benne kesudió, kandírozott gyümölcsök és talán római kömény (és gondolom más is.. de nem sikerült kideríteni)

4 közepes csicsóka
egy marék kesudió
3-4 tk tahina (szezámkrém)

1-2 tk római kömény
csipet fahéj
pár csepp citromlé
egy marék mazsola

a csicsókát meghámoztam, összeturmixoltam a kesudióval. ízesítettem a tahinával és a többivel - kóstolgatva, a pontos mennyiségeket a fene tudja. alaposan összeturmixoltam az egészet és a végén hozzáadtam a mazsolát. ezutóbbit érdemes előre beáztatni vagy hagyni a krémben állni hogy megpuhuljon.

a lapokat 4felé vágtam, (2 db 31x36-os lapom lett) a krém a felére tehát 2 palacsintára volt elég. érdemes úgy töteni hogy a kölső réteg duplán maradjon, így nem ázik el a "tészta" és nem esik szét. érdemes egy félórát pihentetni hogy megpuhuljon, összeálljon.

díjat kaptam!


köszönöm Gitta! :) igyekszem megfelelni a titulusnak, készülnek is a karácsonyi ínyencségek, csak legyen időm feltenni őket!
a továbbadással kicsit gondban vagyok: Gitta már kilőtte a nyers kedvenceket nameg saját magát, de itt van még Brigi és Siccike, náluk is szívesen olvasgatok. nektek küldöm szeretettel ezt a díjat!