2009. október 19., hétfő

brokkoli fehér mártásban



















az ígért nagysikerű újra az étlapra került. kicsit más mártással, így most kettőt is leírhatok. a brokkoli elkészítésének leírásától nem fog elkopni a billentyűzetem: feldaraboltam (szárával együtt)

a múltheti mártás kendermajonéz volt:
kendermagból
vízzel
sok citromlével
mézzel
sóval összemixelve

a mai kesumártás pedig:
nagy marék kesudióból
egy közepes gerezd olajban áztatott fokhagymával
vízzel
kevés sóval készült

a második talán még jobb lett mint az előző, arra pedig csak buzdítnai tudok mindenkit hogy kóstolja meg a brokklit nyersen, nem is értem eddig miért főztem meg..

2009. október 18., vasárnap

körtés petrezselymes no2

nem hagyhatom ki hogy bejegyezzem a ma reggeli változatot, talán még jobb mint az előző. az is javára válik hogy kevesebb összetevőből áll, nem vagyok híve a sokmindenféle összekeverésének, sem egészség sem íz szempontból. a kevesebb most is több, a körte-petrezselyem párosítás íze pl sokkal erősebb, élénkebb magában mint egy halom mindenféle társaságában. a mángoldot azért használom szívesen, mert elég semleges ízű és a vaskos méregzöld levelek jó adag zöldet adnak a napra.

tehát (két adag):
4 nagy körte
1 csokor petrezselyem (száráról lecsipkedve)
1 nagy marék mángolt (összenyomva, vastag levélerek nélkül, eredetileg kb kétszer-háromszor ennyi volt)
esetleg kevés víz

és még pár nagysikerű nyers nemsokára ha majd újra elkészítem őket, a nagy rohanásban örültem hogy valamit sikerült egyáltalán összehozni (most a kedvesemnek is "főzök" és ez - mármint a reggeli, ebéd, vacsora kitalálása és elkészítése nyersben - elég sok időt igénybevesz egyelőre, megspékelve azzal hogy bár elhatározta hogy nyerkosztol, fél hogy le fog fogyni ami nem is alaptalan, mivel nyers nem nyers, nem nagyon jut eszébe az evés. napi három finom, laktató és tápláló (sőt, hízlaló!!) nyers étel összehozása nem is olyan egyszerű feladat, semmiképp nem annyira, mint azt mondani ha sietek: csak találok valami gyümölcsöt ha nagyon éhes leszek :) ..intenzív improvizációs készségfejlesztő tréning)

2009. október 11., vasárnap

körtés petrezselymes turmix


a ma reggeli zöld

1 banán
2 körte
nagy marék mángold
fél marék petrezselyem
kevés citromlé
forrásvíz

egyre több a zöld, az eredmény mégsem vad..

2009. október 9., péntek

kiviturmix sóskával


most ehhez sem fűzök többet: érdemes kipróbálni. a sóska-kivi-alma párosítás éppen eléggé édes, éppen eléggé savanyú.. nagyon jól kiegészítik, kiemelik egymást.

hozzávalók:
egy marék sóska
2 közepes alma
2 kivi
kevés forrásvíz

először a sóskát és az almát simára turmixoltam, a kivit csak a gyorsan a végén mert a péppé mixelt magok nem túl guszták..

mángoldos banánturmix


hát tessék, zöld turmix nálam is.. először kételkedtem, aztán jött és tarolt. talán később kicsit részletesebben, most csak gyorsan két kedvenc.

hozzávalók, amiket összeturmixoltam:
egy marék mángold
egy banán
egy nagyobb alma
víz
ja, és került bele egy kicsi petrezselyem is..

alma máköntettel



















egyszerű és nagyszerű.

az almához nem kell kommentár, a máköntet pedig:
nagyon finomra darált mák
kevés víz
méz
pár csepp citrom/narancsolaj (vagy héja reszelve)